Visakoivun kasvattajan 10 tärkeää tehtävää

1. Ohjeisiin tutustuminen: visakoivu.fi

Visakoivun kasvatus vaatii tietoa, osaamista, työtä ja rahallista panosta, mutta onnistuessaan palkitsee tekijänsä.

2. Kasvupaikan valinta ja valmistelu

Visakoivulle sopii viljava ja valoisa kasvupaikka: lehto, lehtomainen tai tuore kangas tai hieta- ja multapohjainen pelto – ei tiivis savi- tai hiesumaa, vedenvaivaama tai turvemaa. Vältä hirvituhoille alttiita alueita tai varaudu aitaamaan viljelmä tai käyttämään karkotteita.

3. Taimimateriaalin valinta ja varaaminen

Varmista taimien saanti ennen kasvupaikan valmistelua. Valitse hyväkuntoiset ja kasvupaikalle riittävän suuret taimet. Suosi kloonitaimia ja hanki vähintään 3 eri kloonia samaan viljelmään.

4. Istuttaminen

Istuta taimet riittävän syvälle kivennäismaahan, siementaimia 1200 kpl/ha, kloonitaimia 400–800 kpl/ha, kloonit keskenään sekaisin. Merkitse eri kloonien paikat maastoon erivärisillä tikuilla, istutuskarttaan tai digitaalisesti (GPS).

5. Eläin- ja muiden tuhojen estäminen

Suojaa taimet myyriltä muovisilla myyräsuojilla heti istutuksen jälkeen. Aitaa viljelmä hirviltä tarvittaessa tai käytä karkotteita.

6. Taimien ja puiden kunnon seuranta vuosittain

Tee tarvittaessa heinäntorjunta, taimikon perkaus ja harvennus.

7. Pystykarsinta

Poista kilpalatvat ja eläviä oksia vuosittain valikoivasti paksuimmista aloittaen. Aloita karsinta jo 1–3 vuotta istutuksen jälkeen. Karsi kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun.  

8. Visautumattomien koivujen poisto ja visautuneiden harvennus

Poista visautumattomat yksilöt ja tee harventamalla tilaa hyville visapuille myös myöhemmällä iällä.

9. Hakkuiden ja puukauppojen suunnittelu ja toteutus

Tutustu visakaupan periaatteisiin. Sovi ensin ostajan kanssa laatuvaatimukset ja hinta. Aloita hakkuut vasta sen jälkeen ja tee ne talvella.

10. Tietojen dokumentointi

Pidä kirjaa klooneista, alkuperistä ja hoitotöistä, etenkin karsinnasta sekä mahdollisista kasvuhäiriöistä. Karsintatieto helpottaa visapuun kaupaksi saamista ja nostaa hintaa.  


Comments are closed.